Vi håller koll på föreningen Vetenskap och Folkbildning

Dan Larhammar SVT

Prof Dan Larhammar arbetar för läkemedelsindustrin och kritiserar samtidigt alternativmedicin

Professor Dan Larhammar från Vetenskap och Folkbildning kritiserade den 7 januari 2015 i SVT Aktuellt läkaren Ursula Flatters, från den antroposofiska och alternativmedicinska Vidarkliniken. Samtidigt sitter Dan Larhammar i styrelsen i konsultbolaget Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsindustrin att snabba på introduktionen av nya läkemedel på den svenska marknaden.

Det är naturligtvis inget fel med det om det kan anses vara okay att public service åsidosätter jävsituationen, vilket SVT tyvärr dock gör medvetet eller inte.

Larhammar Consulting AB tillhandahåller bla följande tjänster enligt företagets hemsida:

 • Support till projekt inom reglering av läkemedel
 • Arrangemang av möten med europeiska reglerande myndigheter
 • Uppföljning  av kliniska tester, marknadsauktorisering och tillämpningar
 • Management av regleringsarbete inom affärsenheter
 • Management av läkemedelsutveckling
 • Affärsutveckling inom läkemedelsutveckling
 • Utredningar inom läkemedelsutveckling och relaterade affärer

Kritiken mot Dan Larhammar är vid sidan av jävsituationen även att han tar chansen inom public service-media, som ska förhålla sig neutralt, att svartmåla alternativmedicinen som enligt EU:s regler ska ha samma marknadsmöjligheter som den övermäktiga läkemedelsindustrin. Larhammar försöker på så vis utnyttja sin ställning som professor på ett universitet för att påverka opinionen att misstro all alternativmedicin och den opinionsbildningen får understöd av SVT som väljer att bjuda in Larhammar.

Dan Larhammar som för närvarande sitter i riksstyrelsen på VoF, som enligt sin hemsida är specialiserade på opiniosbildning mot bla alternativmedicin, och som var ordförande i VoF åren 1998-2004, har sedan många år motarbetat antroposoferna i Järna. Den tidigaste dokumentationen på att VoF aktivt försökt eliminera antropsofernas alternativmedicin är från 1983 (VoF:s medlemsblad nr 1 -1983). Enligt Vetenskap och Folkbildnings hemsida (vof.se/riksstyrelsen) är Larhammars uppgift att granska: kreationism, alternativmedicin och parapsykologi.

Dan Larhammar är inte läkare, men professor i molekylär cellbiologi, forskare inom neurobilogi och apotekare, enligt Uppsala Universitet.

Admin (text återpublicerqd med tillstånd av NewsVoice.se)

Se även:
Dan Larhammar angriper alternativmedicin i SVT Aktuellt 

Föregående

Vetenskap och Folkbildning i Tingsrätten – Ansvarig utgivare riskerar böter eller fängelse

Nästa

SVT: ”Elöverkänsligas riksförbunds hemsida kapad” (pekades till VoF)

6 kommentarer

 1. Sigmund J Löfstedt, läkare

  Jäv KAN INTE påverka resultatet i en vetenskapligt utförd undersökning. Och det är precis just det som gör den vetenskaplig.

  Därför tillåts enbart vetenskapligt arbetande personer att forska åt läkemedelsindustrin och publicera rönen i vetenskaplig artiklar.

  Den vetenskapliga processen har inte tillkommit av en slump. Den bygger på att på allt sätt eliminera slumpen. Läs sannolikhetslära!

 2. Bernhard

  Ar mycket kritisk till det Dan Larhammar star for, FAST det ar val bra att 2 motsatta asikter debatterar. Da ar det tittarna som far avgora. Aven om mina asikter ar narmare Ursula Flatters sa ar kritik bra. At bada hall.

 3. Gilgamesh

  Nä, och hur mycket tar en forskare för att hålla käften om saker som biverkningsprofil? MVG i sannolikhetslära f.ö.

 4. sanna

  Haha kan inte låta bli att skratta åt ditt svar…och alla andra som bara litar på vetenskap/ vetenskapliga artiklar & undersökningar. Vilka då?? Alla mutade forskare, alla studier som sponsras av läkemedelsföretagen själva?? Är du så naiv & okunnig att du inte förstått att hiskliga mängder av vetenskapliga studier är REN BLUFF för att gynna läkemedelsföretagens egna ekonomiska intressen på bekostnad av folks hälsa? WAKE UP!

  http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/manipulerad-vetenskap-7516

 5. Lars K

  @Sigmund J Löfstedt

  ”Jäv KAN INTE påverka resultatet i en vetenskapligt utförd undersökning.”

  Du är otroligt naiv som inte begriper att jäv förhindrar att undersökningar/studier genomförs på ett vetenskapligt korrekt sätt.
  Får läkare vara hur dumma som helst? Med ledning av din enfaldiga kommentar måste svaret bli: JA, TYDLIGEN!!

 6. Jesper

  Farmakologi professorn Dan Larhammar ingår i familjeföretaget;
  Larhammar Consulting. Ett företag som betjänar läkemedelsindustrin.

  Han deltager också i BIG-foods kampanj FÖR socker.Dan Larhammar har satt sitt namn på deras skrift om SOCKER. För det fick han 10 000:-
  kronor för enligt SNFs VD,som larhammar rekryterat till VoF, där hon nu står som kontaktperson för ”kostråd och matmyter”.

  Skriften om socker tar inte upp fruktosens roll i leverförfettning.
  Det är en av orsakerna till var tionde ungdom i USA har en förfettad lever.
  Men Larhammars band till sockerindustrin är äldre än så.

  Se: http://perspektiv.nu/sv/artiklar/lista-samtliga-artiklar/bluff-och-baag-i-kommersiella-dieter.aspx?PID=25

  På twitter länkade han till en prisutdelning där sockerlobbyisten Susan
  Jebb fått pris av den industrfinansieade stiftelsen ”Sense about Science”. Det var efter mottagare av pengar från Coca-cola hägts ut i pressen.Där Susan Jebb naturligtvis var med.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén