Vi håller koll på föreningen Vetenskap och Folkbildning

DN och chefredaktör Peter Wolodarski får priset Årets Förvillare 2015

Peter Wolodarski - Wikimedia CoommonsDN och chefredaktör Peter Wolodarski får priset Årets Förvillare 2015 för att ej ha säkrat evidensbaserad journalistik på tidningen. DN har inte tagit till sig den kunskapsutveckling som varit trenden de senaste åren för hur svenska medier utvecklas.

Trots initiativ som Viralgranskaren och 404-bloggen har inte alla tidningar evidensbaserat sitt arbete. Det syns tex tydligt i DN:s tendentiösa ”PR-rapportering” gällande utrikespolitik.

Bild: Peter Wolodarski – Wikimedia Commons

Wolodarski kritiseras även för att ha reducerat DN:s skara av erfarna journalister genom personalprojektet ”frysboxen” och ersatt dessa med yngre och därför ofta oerfarna journalister på frilansbasis. Detta har rimligen sänkt den vetenskapliga kompetensen på DN.

Det är inte första gången som svenska medier fått förvillarpriset. Tidigare år har tex TV4 Nyhetsmorgon (2014) fått utmärkelsen för inslag om psykisk och fysisk hälsa. P3 Nyhetsguiden (2012) för att ha spridit uppgifter om risker med HPV-vaccin. Svenska Dagbladet (2006) för publiceringen av en artikelserie om energimedicin samt tex Kanal5 (2003) för programserien ”Förnimmelse av mord”.

Observera

Denna utmärkelse ska inte sammanblandas med sajten Aretsforvillare.nu som låter svenska folket rösta fram årets vinnare. I år råkar Dagens Nyheter leda deras omröstning. Sajten Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse ska inte heller sammanblandas med utmärkelsen med samma namn dvs Årets Förvillare som i dagarna delas ut av skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning.

Pressmeddelandet (PDF) som gick ut till media

Anders Gustafsson för sajten Vetenskap och Folkbildning

Föregående

Röstningen på Årets Förvillare 2015 är i full gång

Nästa

Därför skickade vi på bloggen Vetenskap och Folkbildning ut pressmeddelandet att DN blivit Årets Förvillare 2015

5 kommentarer

 1. admin

  Ett klagomål inkom till redaktionen med rubriken Generalarsle.

  ”Är ni fullständigt från vettet, människa. Snyltar och förvillar runt Vof varumärke. Idiotdjävel. Far så långt åt helvete det bara går. Djävla arsle.”

  Personen som vill vara anonym bor i Malmö.

  /Admin

  • Kristofer Pettersson

   Förlåt, det här är ett sidospår men jag blev så nyfiken; är det fortfarande möjligt att vara anonym i Malmö? Är inte alla invånare RFID-taggade där för effektivisera ID-kontrollerna?

   • Olle Johansson

    Kristofer, påstår du att Sverige håller en överdriven koll på folk som kommer till landet? PK-priset till dig.

    • Kristofer Pettersson

     Jag har ingen aning om vi håller koll på folk som kommer in i landet, däremot undrar jag ifall vi håller tillräckligt med koll på Malmö-borna. SD och S’s satsning på ID-kontroller har ju väckt en del frågor. Vad tycker du? Bör Malmöborna kontrolleras bättre när de åker över bron mot Danmark?

     • Maj-Britt

      Kanske vi bör lämna tillbaka Malmö till Danmark så där blir ordning. Danskarna verkar vara medvetna och kraftfulla.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén