Vi håller koll på föreningen Vetenskap och Folkbildning

Dan Larhammars koppling till läkemedelsindustrin – Del 2

Bloggen Vetenskap-folkbildning.nu fick tillstånd att återpublicera denna artikel skriven av Bosse Zackrisson med den ursprungliga titeln ”Makarna Larhammar del 2” publicerad på Passagen.se 2009. Det var Zackrisson som från början avslöjade apotekaren och VoF:aren Dan Larhammars koppling till läkemedelsindustrin.

Dan Larhammar, <a href=

Makarna Larhammar del 2

Bo Zackrisson - Foto: Kostdemokrati.se

Bo Zackrisson – Foto: Kostdemokrati.se

”Du behöver inte oroa dig för resultatet när Quintiles har hand om din kliniska studie”. Så ser reklamen ut för det företag i vilket en av makarna Larhammar var hög befattningshavare under många år.  Igår [22 november 2009] skrev jag om makarna Larhammar med anledning av att maken behagat skriva en infam hetsartikel riktad mot Annika Dahlqvist. Nu har maken skrivit om artikeln tre gånger.  Jag ska nu fortsätta lite där jag slutade.

Text: Bo Zackrisson | Original – Ursprungligen publicerad 23 nov 2009 | Artikelserien: Del 1Del 2 | Del 3

Fru Larhammar har en bakgrund som befattningshavare inom bland annat läkemedelsindustrin och som befattningshavare inom konsultbranschen för samma industri. Quintiles var hennes hemvist under många år. Quintiles skräddarsyr kliniska studier åt läkemedelsföretag så att produkterna snabbt når marknaden. Som framgår av företagets reklam så behöver man inte oroa sig för studiens resultat.

God affärsidé

Om vi går vidare till Larhammar Consulting AB så framgår det att båda makarna sitter i bolagets ledning. Makan som ordinarie styrelseledamot och maken som suppleant. Ett rent familjeföretag alltså med affärsidén att hjälpa läkemedelsindustrin att snabbt få produkterna att nå marknaden, vilket förefaller vara en lysande affärsidé. Och båda makarna drar sina respektive strån till stacken.

Att hjälpa varandra

Makan hjälper läkemedelsföretagen direkt på konsultbasis. Maken bidrar på sin kant med att i sin opinionsbildning ständigt undergräva förtroendet för alternativa metoder, naturprodukter och kosttillskott och ständigt betona betydelsen av industrins läkemedel. Som professor i farmakologi vid anrika Uppsala universitet kan maken dessutom framstå som oberoende.

Inget konstigt men bra att känna till

Detta leder tankarna till en annan, numera pensionerad, professor vid Uppsala universitet, nämligen Bengt Vessby. Han lobbade under många år för att margariner var nyttigt samtidigt som margarinindustrin betalade hans lön. Egentligen är det inget konstigt men det kan ibland vara bra att veta om det kan ligga ett litet affärsintresse dolt under en oberoende vetenskaplig yta. Det behöver inte betyda något, men är som sagt alltid bra att känna till.

Text: Bo Zackrisson

Bo Zackrisson är medicinjournalist och skriver om hälsans vänner och fiender samt gör nedslag i den politiska debatten. Han är redaktör för LCHF-magasinet och 2000-Talets Vetenskap och var tidigare under tio år chefredaktör för Tidskriften Medikament.

Föregående

Dan Larhammar väcker starka känslor i Riksdagen

Nästa

Dan Larhammars koppling till läkemedelsindustrin – Del 1

7 kommentarer

 1. ”Det behöver inte betyda något, men är som sagt alltid bra att känna till.”
  – Väl formulerat. 🙂

 2. Börje Peratt

  I ett mail i Juni 2016 skrev jag: ”Jo jag har sent omsider upptäckt Bo Zackrissons analyser och texter och inser att han var några år före mig och mina analyser som kom fram till ungefär samma saker.
  Ibland i stort sett med samma terminologi.
  Hua!

  Så tack Bo för dessa klarlägganden. Och de tål att upprepas.

 3. Margareta Svanberg

  Bra att det kommer fram!!!

 4. Dom jobbar för den egna plånboken

 5. Ingvar Bejvel

  Martin, har du inte slutat tro på jultomten!

 6. Henrik

  Larhmmar Consulting vilka preparat har de fått godkända,och vad hände med preparaten sedan?

 7. Jättebra att VoF arna synas de har alltid varit på läkemedelsindustrins ärende . De har gjort stor skada i samband med både de tandvårdsjukas problem och de elöverkänsligas . Man blir ofta nedslagen över deras metoder

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén