Vi håller koll på föreningen Vetenskap och Folkbildning

Vetenskap och folkbildnings forum används i hög grad av föreningens styrelse

Några personer från VoF debatterar just nu på Flashback frågan om Vof:s forum representerar föreningen eller inte. För de flesta är det tydligt att Vofs forum odiskutabelt är ett verktyg för föreningens verksamhet. Vof-medlemmarna undviker ändå kärnfrågan efter bästa förmåga och menar att forumet bara är ett forum som tillhandahålls av en förening, men en skarpsinnad pseudonym vid namn PalleK visar hur argumentationen faller samman så fort den petas på.

PalleK:

”Om ett forum som drivs av en förening används för att förtala och smutskasta enskilda personer, har också föreningen ansvar för att sådant inte ska ske och i synnerhet inte uppmuntras av forumledningen. Man kan inte rentvätta sig från smutsen bara genom att beskriva forumet som ett ”öppet internetforum”, d.v.s. att vem som helst kan bli medlem.”

Micke3 från Vof ger responsen att Vof:s föreningen verkar i formen av fri opinionsbildning och att det som skrivs i föreningens forum lyder under yttrandefrihetslagen. Han skriver samtidigt: ”Det är inte så att föreningen står bakom det som sägs på forumet”.

I verkligheten är det annorlunda. Forumet har genom åren använts som kanal för styrelsen och för en rad syften som tjänar föreningens verksamhet:

 • Kandidater till Årets förvillare, som utses av styrelsemedlemmar varje år den 28 december, tas fram och diskuteras i forumet av forums- likväl som styrelsemedlemmar.
 • Styrelsemedlemmar använder löpande forumet som kanal för tyckanden och meddelanden i största allmänhet.
 • Styrelsen talar till sina medlemmar via forumet.
 • Forumet används för att ange personer och verksamheter. Syftet med angiveriet är att finna objekt att bearbeta och syna. Föreningen kallar det: ”fri opinionsbildning” förvisso riktad direkt mot individer.
 • Forumet har använts av styrelsemedlemmar för att direkt angripa enskilda personer vilket de kallar ”yttrandefrihet”.
 • Forumet används som knutpunkt för att mobilisera och diskutera strategier för påverkan i samhället. Vof-medlemmar anser tex att störa diskussioner i andra forum ingår i Vof:s ordinarie verksamhet.

Det är med andra ord uppenbart att Micke3 har fel. Vof:s föreningsrepresentanter står i mycket hög grad bakom många inlägg som postats i forumet. Många av dessa postningar kommer nu och historiskt med regelbundenhet från Vof:s tidningsredaktion (Folkvett) samt nuvarande och fd styrelsemedlemmar som t ex: Per Edman (Piotr, styrelsemedlem Vof), Carl von Blixen (Calle555, moderator Vof:s forum, Folkvett), Jesper Jerkert (Folkvett, fd ordf Vof), Joacim Jonsson (Devadatta, styrelsemedlem Vof), Peter Olausson (Folkvett) och andra.

Länk till forumets redaktion: vof.se/visa-forum
Länk till Folkvetts redaktion: vof.se/visa-folkvettredaktion
Länk till Vof:s styrelse:  vof.se/visa-styrelse

Föregående

Vetenskap och Folkbildning tappade 18 experter

Nästa

Martin Ingvar nomineras till Årets förvillare 2011 och 2012

1 kommentar

 1. PalleK

  Ett av de mest graverande exemplen är ju också den tidigare styrelseledamoten Mattias Öhman, d.v.s. SuperDupe, som under många år var forumets överhuvud.

  Peter Olausson är annars inte bara kopplad till Folkvett, utan styrelseledamot också han.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén