En person som kallar sig ”Sover inte” nominerade idag kulturjournalisten Kristina Lindquist på DN till Årets förvillare 2014.

Motiveringen lyder:

Lindquist använder sin maktposition på DN för att ge sig på små oliktyckande forum som vaken.se, vilket hon gjort vid flera tillfällen under 2012 och 2014. Hon anser att debatten inte ska vara fri och att vissa personer och sajter som hon har något emot ska hängas ut som konspirationsteoretiker och konspirationshemsidor. Hon försökte den 7 juli i en notis på Dagens Nyheter skrämma sina kollegor med orden: ”Det finns en och annan i det svenska medielandskapet som skulle må bra av att följa efter”. Hon syftar på att BBC tagit beslutet att inte längre intervjua knäppisar i vetenskapsprogram. Och knäpp är i princip den som inte följer BBCs policy om vad som inte ska undersökas.

Bakgrunden till nomineringen är att Kristina Lindquist hoppat på Vaken.se med diverse invektiv. Hon menar bland annat att folk tror att rymdödlor styr världen och att Vaken.se kan lastas för den åsikten eftersom den postats av enstaka personer på nätet som använder Vaken.se forum som demokratiskt åsiktsplats. 

Kristina Lindquist anser inte heller i ett nytt utspel att klimatdebatten ska ge utrymme för forskare och andra som ifrågasätter att växthuseffekten beror på människans koldioxid. Hon anser precis som BBC Trust att vissa frågor inte är omstridda, som tex orsaken till klimatförändringarna och därför ska inte heller ”felaktiga” åsikter få plats i den vetenskapliga debatten. 

Debattpriset Årets förvillare lanserades ursprungligen av skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning, men har idag blivit ett allmänt sätt tillgängligt för alla tidningar, privatpersoner och organisationer att uttrycka missnöje mot allt möjligt dåligt i samhället. Vem som helst kan när som helst utse Årets förvillare. Begreppet ”årets förvillare” kan inte skyddas som varumärke eller ”patent” enligt Patent och Registreringsverket. Försök själv.

Av: Sover inte heller