Föreningen Vetenskap och Folkbildning är mycket aktiv på webben genom sina VoF-aktivister. Dessa har sedan flera år specialiserat sig på att försöka kontrollera faktaposter om personer,  organisationer och termer på Wikipedia med sina egna tendentiösa definitioner av ord och begrepp.

[Utdrag från artikeln: ”Vetenskap och Folkbildning försöker kontrollera poster på Wikipedia” från 2011-01-17. Denna version är uppdaterad 2011-03-09.]

Namnen är kända och flertalet av dessa VoF-aktivister är samma personer som administrerar VoFs-forum. På deras forum har administratören Calle555 (Carl von Blixen) den 25 sep 2006 startat en särskild bevakningssida Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka vilket resulterade i en VoF Wiki för voffare så att de ska kunna hålla koll på vad som skrivs på Wikipedia.

Syftet är att alltid plantera VoF:s åsikt om personen, organisationen eller ordet. VoF väljer att koncentrera sig på innehåll som är politiskt viktigt för deras mission.

När drabbade personer och organisationer får sina poster ändrade av VoF-aktivister och då försöker rätta dessa använder aktivisterna Wikipedias alert-funktion. Följden blir att posten som korrigerats ofta inom 10 minuter – och även mitt i natten – ändras tillbaka till VoF:s version av verkligheten.

För den oinvigde i hur Wikipedia fungerar ter sig detta ofattbart, men alla ändringar dokumenteras automatiskt och därmed lämnar VoF-aktivisterna kontinuerligt spår efter sig. Med hjälp av postens historik och en versionsjämförarfunktion avslöjas VoF:s aktiviteter. Till varje post på Wikipedia finns även ett tillhörande separat diskussionforum.

Personer och organisationer som anser sig vara orättvist behandladeav voffarna kan där diskutera vad som ska stå. Det leder i princip aldrig till något annat än att den drabbade parten ger upp och åter försöker korrigera faktaposten. Om så sker är det rutin för aktivisterna att: låsa faktaposten för ytterligare ändringar, flagga posten pga av redigeringskrig, utdela varningar till den drabbade parten, anklaga offret för vandalisering och även stänga av den drabbade från Wikipedia.

Det finns åtskilliga exempel på hur VoF-aktivisterna satt detta i system och de har sedan flera år byggt upp sitt ”administratörsskap” på Wikipedia till ett sammansvetsat gäng som ibland träffas fysiskt.

Stockholmsinitiativet utsatt för fräck VoF-attack

Ett aktuellt exempel på hur VoF-aktivister försöker dominera en faktapost om en organisation på Wikipedia är posten om Stockholmsinitiativet (SI). När VoF utdelat förnedringspriset ”Årets förvillare” till SI den 28 december 2010 var de snabbt på plats och skapade rubriken ”Utmärkelser” i faktaposten och där planterades texten om förnedringspriset. Voffare har i faktatexten om SI även passat på att presentera sin egen motåtgärd Uppsalainitiativet (UI) och påpekat att SI minsann sysslar med spridande av missuppfattningar, desinformation och rena lögner kring global uppvärmning och forskning.

Inte nog med det, voffarna har varit fräcka nog att länka till sin egna sidor såsom UI, VoF:s lista på ”Årets förvillare” och till pressmeddelandet där SI utpekas som ”Årets förvillare”. Sex länkar går till VoF-relaterade sidor (Obs i skrivande stund) och endast en länk går till SI. Fem resterande länkar går till andra Wikipediaposter. Detta är ett försök att dominera faktaposten om SI och syftet är att skapa maximalt dåligt rykte för SI och samtidigt göra reklam för UI inne på SI:s faktapost. Fräckheten är alltså stor.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs hela artikeln på Newsmill